Sputnik 1 – 50. výročí startu

Před 50. lety dne 4. října 1957 poprvé člověk vystřelil umělé těleso do vesmíru. Povedlo se to soudruhům v SSSR, čímž dost vytřeli svému americkému protějšku zrak. Po této akci se ale v USA rychle probudil další výzkum a po pár letech začalo Rusko za USA ve výzkumu vesmíru zaostávat.
První umělá družice Sputnik 1 byla složená ze dvou polokoulí, vyrobených z hliníkové slitiny, která byla hermeticky uzavřena a ve vnitř se nacházely chemické baterie dva vysílače, které se střídaly ve vysílání, chlazení a čidla teploty a tlaku. Vysílače signál v intervalech od 0,2 do 0,6 sekundy. Nic jiného vlastne družice nedělala, „pouze“ letěla a pípala :-)

Pomocí vysílaného signálu se zkoumaly vlastnosti zemské Ionosféry, ale tím si nejsem uplně jistý a američani se prý pokoušely signál dekodovat, jestli neobsahuje nějake špionské informace (což tedy neobsahoval)

Po úspěšném vyzkoušení Sputniku 1, byl dne 3. 11. 1957 (tedy poměrně rychle) vypuštěna další družice se světoznámým psem – Lajkou. Družice již nesla, systém regenerace vzduchu a zásobu potravin, s návratem na zem se ovšem nepočítalo. :-( Možná by nebylo špatné někde vyzkoumat, s kolika „pokusnými objekty“ před Gagarinem byl proveden test bez možnosti návratu zpět na zem…

A ještě taková perlička na závěr, SSSR tajilo místo, kde vznik kosmodrom odkud byl vystřelen Sputnik. Ale českým vědců se prý pomocí jednoduché metody za použití globusu a provázku podařilo vypočítat, správnou polohu v startu v Kazašské stepi u města Tjuratam a ne na místě vzdáleném cca 300 km, kde leží město jménem Bajkonur.

Category: Cestování
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>